Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2021.03.21. Böjt 5. (Judica) vasárnapja, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

2021. március 21. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet böjt 5. vasárnapján az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk János evangéliumának 2. fejezetében, a 13. verstől a 22. versig, a következőképpen:

 

Közel volt a zsidók páskaünnepe, és Jézus felment Jeruzsálembe. A templomban találta a marhák, juhok és galambok árusait meg az ott ülő pénzváltókat. Kötélből korbácsot csinált, és kiűzte mindet a templomból a marhákkal és a juhokkal együtt. A pénzváltók pénzét kiszórta, az asztalokat felborította, a galambárusoknak pedig ezt mondta: Vigyétek ezeket innen, ne csináljatok piacteret az én Atyám házából! Tanítványai visszaemlékeztek, hogy meg van írva: „A te házad iránti féltő szeretet emészt engem.” A zsidók pedig azt kérdezték tőle: Milyen jelt mutatsz nekünk, hogy ezeket teszed? Jézus így felelt nekik: Romboljátok le ezt a templomot, és három nap alatt felépítem. Ezt mondták rá a zsidók: Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt felépíted? Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor azután feltámadt a halálból, visszaemlékeztek tanítványai arra, hogy ezt mondta, és hittek az Írásnak és a beszédnek, amelyet Jézus mondott. Ámen.

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

valamelyik évben az egyik iskolában, ahol hittanórákat és áhítatokat tartottunk, legó kiállítást szerveztünk a tanulóknak. Több alsós gyermek készített legóból templomot, valaki készített rajzot is, és mindenki, aki jelentkezett erre a „pályázatra”, megpróbálta megépíteni a kis építőkockákból a hozzá legközelebbi, általa ismert, látogatott gyülekezet templomát. Nagyon szép művek születtek és jó volt látni, hogy a gyerekek számára a templom nem is olyan idegen hely. Életük része. Néha hajlamosak vagyunk úgy beszélni a templomról, mintha valami teljesen idegen hely lenne a fiatalok, a családok számára. Pedig sokakat érdekel és hívogat Isten háza. Visszatérve a gyermekek munkáihoz, hasonló örömmel töltött el, amikor egy-egy hittanosomtól rajzot kaptam ajándékba valamilyen alkalomból, és ezeken a rajzokon általában valamilyen templom volt látható.

Nagybörzsöny is különleges hely, hiszen négy templom is található ebben a kicsiny faluban. Több várost, falut bejárva elmondhatjuk, hogy szinte mindenhol találkozhatunk templomokkal, amelyek, úgy gondolom, a legtöbb esetben kínácsivá teszik az embert, a látogatókat. Elvarázsolnak bennünket érdekes történetükkel, különleges és egyedi külső, belső tulajdonságaikkal, megjelenésükkel.

Jézus a mai igében megtisztítja a templomot. De nemcsak megtisztítja és elzavarja az árusokat, nemcsak kiteteti az állatokat, hanem azt is elmondja, hogy romboljátok le a templomot és három nap alatt felépítem azt. A jelenlévők nem értették miről beszél, de Jézus haláláról és feltámadásáról szólt. Arról, ami a lekcióban, a zsidókhoz írt levélben is elhangzott: ő az igazi és egyetlen áldozat, Isten báránya életét adja váltságul sokakért, aki egyben az igazi Főpap. Benne új értelmet nyer a templom, a templomi kultusz, az Istennel való kapcsolatunk. A tanítványok is visszaemlékeznek később Jézus szavaira és azt olvassuk: hittek. Hittek az Írásnak és a beszédnek, amelyet Jézus mondott.

Kedves Testvérek! Mi, akik templomba járunk, vajon meghalljuk-e Jézus szavát? Hiszünk-e az ige szavának, amely életeket változtat meg? Különös ma erről beszélni, amikor sokan nem látogathatjuk meg templomainkat, hogy azokban vegyünk részt istentiszteleten. Mégis hangzik Isten igéje, akár a televíziót nézzük, akár a rádiót hallgatjuk, akár Youtube-on keresztül veszünk részt egy online istentiszteleten. Az ige hangzik és Jézus ma is meg akar tisztítani bennünket, segíteni akarja életünket. A kérdés, hogy tudunk-e hinni szavának, felismerjük-e őt a tanítványokhoz hasonlóan?

A páskaünnep közeli időpontja, amely a mai igében is elhangzott, utal arra, hogy Jézus az igazi és egyetlen áldozat, egyben az igazi főpap, aki önmagát áldozza fel a mi bűneink miatt. Böjt ötödik vasárnapján, Virágvasárnaphoz közeledve mi is egyre közelebb érezzük magunkat azokhoz az eseményekhez, amelyek keresztre vitték Krisztusunkat. A mai vasárnapon újra szembesülünk a templomtisztítás eseményeivel, és saját lelkiismeretünk kérdéseivel: életünk temploma vajon mivel van teli, amikor a képernyők előtt ülve veszünk részt a vasárnapi istentiszteleten? Milyen böjti utat jártunk be ideáig és hogyan folytatódik ez a böjti út? Érdekes, hogy amíg János evangéliumában a templomtisztítás Jézus nyilvános működésének kezdetét jelenti, addig a szinoptikus evangéliumokban a virágvasárnapi bevonuláshoz kapcsolódik. Jézus be szeretne vonulni, be szeretne lépni a mi életünkbe is. Azonban helyet kell biztosítanunk neki. Böjt 5. vasárnapján a jánosi változat szerepel, nagyhét közelében. Ennek oka, hogy János evangéliumában fontos az istentisztelet és annak megújulása, mégpedig messiási megújulása. Nekünk is szükségünk van megújulásra, önvizsgálatra, imádságra. A belső csendre és Jézus felismerésére. Annak a Jézusnak, akinek két páska keretezi működését: a templomtisztítás és kereszthalála a páskabárányok leölésének időpontjában.

Jézust megölhették, megalázhatták, lerombolhatták, de feltámadását és az Atya tervét nem tudták megakadályozni. Isten Fia hűséges volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Nem Jézus rombolja le a templomot, nem ő akar elemészteni épületet vagy embert, sőt: hagyja, hogy az ő testét eméssze fel a szeretet. A templomot néhány évtized múlva valóban lerombolják, mert a nép vezetői nem ismerték fel a béke felé vezető utat. Jézus azonban nem ellenük és nem ellenünk, hanem értünk cselekszik. Az addigi istentiszteletnek vége van és valami új kezdődik el. A régi áldozat, a páska és főpap helyett egy új rendet ad. Jézus a templom, akiben megláthatjuk Istent. Ott van igazi istentisztelet, ahol Jézus ott van. A mai vasárnap témája is őrá mutat: az igazi Főpapra.

A templomtisztítás egyfajta jel, ami arra is utal, hogy elérkezett az Úr napja. Jézusnak és az Atyának egységének jele. Ő tisztítja meg a templomot, az Atya templomát, egyszülött Fia és Küldötte. Ő tisztítja meg életünket is és ajándékoz meg egy életre szóló békességgel. Isten kegyelme, hogy megszólít minket és általa új életben járhatunk. Az ítélet alatt lévő embert megmenti az igazi Főpap, aki az engesztelés a mi bűneinkért. Őneki élhetünk és neki szolgálhatunk. Ezen az újabb böjti úton azt kérjük az Úrtól, hogy legyen erőnk megvizsgálni magunkat és felismerni bűneinket, egyúttal kérjük, hogy adjon nekünk bűnbocsánatot és új kezdetet a mi Urunk, az igazi Főpap, Jézus Krisztus által. Ámen.

 

Imádkozzunk! Drága mennyei Atyánk!

Áldunk Téged, hogy nem ítélted kárhozatra az emberiséget, hanem Egyszülöttödre hárítottál minden bűnt, hogy egy haljon meg mindnyájunkért. Ébressz minket élő hitre, hogy többé ne önmagunknak, hanem neked éljünk, az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr216472562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása