Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2021.01.06. Vízkereszt, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

2021. január 10. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet a mai napra, Vízkereszt ünnepén, az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk a Királyok első könyvének 10. fejezetében, az 1. verstől a 9. versig, a következőképpen:

 

Sába királynője hallotta a hírét Salamonnak és az ÚR nevének, ezért eljött, hogy próbára tegye őt találós kérdésekkel. Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. De Salamon megfelelt minden szavára; nem volt egyetlen olyan rejtvény sem, amelyikre a király ne tudott volna megfelelni. Amikor Sába királynője látta Salamon nagy bölcsességét és a palotát, amelyet építtetett, az asztalán levő ételeket, az udvari emberek ülésrendjét, a felszolgálók magatartását és öltözetét, pohárnokait, valamint égőáldozatát, amelyet az ÚR házában szokott bemutatni, még a lélegzete is elállt, és ezt mondta a királynak: Igaz volt, amit országomban hallottam dolgaidról és bölcsességedről, de nem hittem azoknak a beszédeknek, míg magam el nem jöttem, és saját szememmel meg nem láttam. Még a felét sem mondták el nekem: bölcsességed és gazdagságod felülmúlja azokat a híreket, amelyek hozzám eljutottak. Boldogok az embereid, és boldogok azok a szolgák, akik állandóan előtted állnak, és hallgatják bölcs szavaidat! Áldott legyen Istened, az ÚR, aki kedvét lelte benned, és Izráel trónjára ültetett! Mivel az ÚR örökké szereti Izráelt, azért tett királlyá téged, hogy jogot és igazságot szolgáltass. Ámen.

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

hiszem, ha látom. Sokszor halljuk ezt a mondatot és valljuk be, időnként mi magunk is úgy gondoljuk, hogy csak akkor igazi, valódi valami, ha látjuk, érezzük, megtapasztaljuk. Az motivál bennünket egy-egy látogatás, utazás során is, hogy meg akarjuk nézni, amiről mások azt mondták, hogy csodálatos, káprázatos, leírhatatlan.

Vízkereszt ünnepén a napkeleti bölcsek útnak indultak a csillagot megpillantva. A mai napon három dolgot szoktunk említeni epifániával kapcsolatban: a napkeleti bölcsek látogatását Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését, illetve a kánai menyegzőn tett jézusi csodát. Lekciónkban a napkeleti bölcsekkel történtek hangzottak el, és belegondolva helyzetükbe, ha mi magunk is felismernénk a jelet, bizonyára izgatottan indulnánk el, hogy találkozzunk a világ Megváltójával. Hittek, és látni is szerették volna a Megváltót. Sába királynője és a napkeleti bölcsek is hírt kapnak Isten cselekvéséről. Ez a hír cselekvésre ösztönözte őket, elindultak, hogy megbizonyosodjanak róla, utánajártak, hogy igaz-e. Hosszú utat tettek meg, de nem számított, ahogyan az sem, hogy drága ajándékot vigyenek. Az volt számukra a legfontosabb, hogy meggyőződjenek a valóságról, az igazságról. Eszünkbe juthat Tamás is, az a tanítvány, aki azt mondta, hogy nem hiszi el, hogy Jézus ott volt a tanítványok között, amíg meg nem érintheti sebeinek helyét. Végül hitetlen Tamásból hívő lesz, hiszen felismeri a hozzálépő Krisztust. A mai igehirdetési alapigében, az Ószövetségben hasonló pillanatnak lehetünk tanúi Salamon királyságával kapcsolatban: Sába királynője annyi mindent hallott Salamonról, szerette volna saját szemével látni és saját eszével megtapasztalni, hogy tényleg igaz-e, amelyet Izraelről hallott. A mai igében látjuk a választ: „Igaz volt, amit országomban hallottam dolgaidról és bölcsességedről, de nem hittem azoknak a beszédeknek, míg magam el nem jöttem, és saját szememmel meg nem láttam.” Emellett áldja Izrael Istenét, akit ugyan nem ismerhet és nem fogadott el Istenének, hiszen ők úgy gondolták, hogy minden területnek megvan a maga istene, mégis megérezte, hogy az Úr kedvét lelte Salamonban, hogy királlyá tette őt és így gondoskodik népéről. Hazaérve a királynő valószínűleg saját istenéhez fog továbbra is imádkozni, de a kitartása mindenképp példaértékű, hiszen körülbelül 1500 mérföldet tett meg, hogy lássa Salamon dicsőségét, és hallja az ő bölcsességét. Emellett persze kereskedelmi megállapodásról tárgyalt Salamonnal. Azonban a napkeleti bölcsekkel együtt fontos dologra lelt rá, illetve bizonyosodott meg: kiderült számára is, hogy Isten szeretete áll az események mögött, Isten az emberek boldogságát akarja.

Kedves Testvérek! Salamon országa és dicsősége fény és világosság volt a többi nép számára. Istennek köszönhették mindezt. Kereskedelmi útvonalaik sokat segítettek a gazdaságuknak, de az idegen áramlatok és gondolatok ártottak nekik. Meg kellett volna maradniuk saját hitükben, de maga Salamon is idegen feleségek bálványimádatának hatása alá került és ezzel hibát követett el. A körülöttük élő népek nem ismerték az egyetlen Igaz Istent. Salamonnak és népének hűségesen ki kellett volna tartania Uruk és Istenük mellett.

Vízkereszt ünnepén feltehetjük a kérdést: vajon a bölcsekhez és Sába királynőjéhez hasonlóan kihasználjuk-e az adandó lehetőséget, hogy meglássuk Isten mérhetetlen szeretetét, és a ma tanítványaiként Krisztushoz tartozzunk, hogy felismerjük a Feltámadottat életünkben? Vagy elfordulunk az Úrtól, netán lemaradunk a Krisztussal való közösségről, ahogyan sokan tették, hiszen nem becsülték meg őt? Vajon érezzük-e a késztetést, hogy szeretnénk találkozni vele, hogy olyan jó lenne beengedni életünkbe a minket is megszólító Jézust?

Az igazi világosság Jézus Krisztus, aki eljött ebbe a világba. Ő világosít meg mindannyiunkat. Azonban Sába királynőjével ellentétben el kell köteleződnünk mellette. Bár a királynő is elismerte mindazt, amit Salamon királyságában látott, nem tett bizonyságot Istenbe vetett hitéről. Tamásnak is látnia kellett az Urat, hogy higgyen. A napkeleti bölcsek elindultak a világ Világossága felé. Mi vajon elindulunk-e? Előttünk van-e Isten igéje, amikor az Úr Jézus így szólt Tamáshoz: „Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak, és hisznek.” (Jn 20,29).

Adja az Úr, hogy az ő világosságának hordozói legyünk a világban. Jézus Krisztusban a tökéletes szeretet napja kelt fel, és az igaz élet jelent meg: kérjük, hogy űzze el a mi életünkből is a bűn sötétségét, és vigye bennünk győzelemre az igaz életet és a tiszta szeretetet. Istenünk nem hagyta a világot elveszni bűneiben, hanem elküldte értünk egyszülött Fiát a világ világosságául. Ragyogjon fel számunkra is Krisztus, hogy meglássuk őt és megbánjuk bűneinket, és örvendezve éljünk az ő világosságában. Ámen.

 

Imádkozzunk! Drága mennyei Atyánk!

Köszönjük, hogy megszántad a bűn sötétségéből szenvedő világot, és elküldted számára az életet adó Világosságot. Ébressz minket új élere, hogy a világosság fiai legyünk: örömmel szolgáljunk neked, és szeretettel munkáljuk embertársaink javát, a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr2716383300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása