Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2021.01.01. Újévi istentisztelet, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

2021. január 01. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet Újév napján az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Máté evangéliumának 7. fejezetében, a 24. verstől a 27. versig, a következőképpen:

 

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és az összedőlt, és teljesen elpusztult. Ámen.

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

az ádventi időszakban, bibliaórán előkerült a most felolvasott igeszakasz és sokat beszéltünk az alapról, amelyre életünket építhetjük. Szóba került az is, hogy a korabeli ember úgy építette a házát, hogy a homok alá kősziklákat helyeztek el alapként. Kívülről nem valószínű, hogy feltűnne a különbség két ilyen ház között, de szemünk elől rejtetten mégis rengeteget számít, hogy ott van-e a ház alatt az alap és összedől-e egy nagyobb vihar következtében vagy sem.

A mai ige az életünk végén történő következményeket jeleníti meg a házak képében. A textust megelőző igeszakaszokban a két út és két fa képének kibontása történik meg, majd ezeket követi a két házépítő képe. A mondanivaló ebben a részben ezzel a képpel zárul. A két út a hitben való élet kezdetét jelképezi, a két fa a hitben való növekedést és annak eredményét, majd a két ház a hitben eltöltött élet végét, amikor Isten mindent meg fog ítélni. Elbírálás előtt állunk, amelyre nem mindegy hogyan érkezünk és hogyan készülünk fel. Ez valóban élet és halál kérdése. Isten akaratának cselekvésével készülünk, a Krisztusba vetett hittel, az Úrnak tartozó engedelmességgel. Nem a vallásos szavak és cselekedetek számítanak, hanem hogy mennyire engedelmeskedünk Isten akaratának. Ha újonnan születtünk, bennünk lakozik szeretete és az Ő Lelke, amely segít bennünket abban, hogy felismerjük Isten akaratát.

Jézus olyan képet használ, amelyet érthettek a korabeli emberek és számunkra sem teljesen idegen. A mai építészetben is fontos szerepe van az alapnak, legyen szó könnyűszerkezetes vagy téglából épült házról. Életünk építményei és lelkünk háza sem maradhat alap nélkül, amely az Isten igéje. Jézus mondja, hogy aki hallja az ő szavát és cselekszi azokat, az megingathatatlan, mint egy jó erős alapra épült ház. Aki Jézushoz tartozik, az az újabb évben is azt élheti át, hogy jöhetnek bármilyen hullámok, egészen másként fog megküzdeni velük, mintha alap nélkül élne. Egész életünket rábízhatjuk Krisztusra, aki szilárd alap és akiben üdvösségünk van. Nélküle nincsen örök élet és üdvösség. Tesszük hozzá, hogy Jézus egyházunk alapja is, amelynek ő a feje, mi pedig testének tagjai vagyunk. Benne leszünk eggyé és vele együtt mozgunk. Hisszük, hogy az újabb esztendőben is vele épül egyházunk és közösségünk, és együtt álljuk ki, és állunk ellent az időnként fellépő heves viharoknak. Együtt hordozzuk szeretetben egymást és cselekedjük akaratát, hogy méltóképpen tudjunk majd megállni előtte, amikor eljön az ítélet és a számadás ideje.

Jézus számunkra nemcsak a múlt, hanem a jelen és a jövő. A mai nap pedig Jézus nevének ünnepe is egyben. Újév napja Jézus Urunk névnapja. A karácsonyi fény még mindig beragyog bennünket. A lekcióban elhangzottak azt hangsúlyozzák, hogy Isten gyermekei vagyunk a Jézus Krisztusban való hit által. Az igehirdetési alapige üzenete a mai napon, hogy Jézusban van életünk és üdvösségünk. Jézus evangéliumának hallgatásáról és megtartásáról, a hozzá való ragaszkodásról szól, ami az örök élet felé vezet minket. Istentiszteletünk témája, hogy „Mindent Jézus nevében cselekedjetek!” Óév vasárnapjával együtt újév utáni vasárnapig pedig az a nagyobb témakör vezet minket, miszerint „Napjaim Isten kezében vannak.” Mindezek keresztyén hitünk alapját foglalják össze, a Jézushoz való tartozásunk és az Istenbe vetett bizalmunkat fogalmazza meg. Az Újévet is így kezdjük el. A keresztyén embert meghatározza és élteti a Krisztusban kapott remény, amely túlmutat a földi valóságon, a földi lét határain. Jézusnak és szavának hatalma van, és a Hegyi beszéd végén elhangzó szavai abban erősítenek meg minket, hogy Jézus által az egész világnak megjelent és hirdettetik az evangélium, benne van bűnbocsánat és üdvösség. Erre az igére, az Úr Jézus Krisztus szavára kell figyelnünk és azt cselekednünk. Neki hatalma van, és olyan alapot és szeretetet ad, amely elkísér egész életünkben, és még azon is túl. Azonban hallgatnunk kell és figyelnünk kell az ő szavára és útmutatására.

Feltehetjük a kérdést, hogy akkor hogyan cselekedjünk? Krisztusban szeretetet kaptunk, és ez az az indulat, amellyel cselekednünk kell. Ezzel a szeretettel fordulunk a másik ember felé. Nem Istennek van szüksége erre a cselekedetre, hanem nekünk, embereknek és felebarátunknak. Önmagában a cselekedetek nem üdvösséget szerzők, és nem is jó, ha haszonlesésből vagy félelemből cselekszünk. Természetesen és szeretettel cselekedni azt jelenti, hogy a hit gyümölcseként cselekszem azt, ami a másiknak, és tegyük hozzá, nekem is jó. A hit Krisztusra, a cselekedet pedig a felebarátra tekint, de mindkettőt el kell választani az érdemtől. Kegyelemből, hit által üdvözülhetünk, egyúttal részt vehetünk abban a szolgálatban és munkában, amellyel maga az Úr bízott meg és hívott meg bennünket. A közösségünket, gyülekezetünket, mindannyiunkat, akik az ige hallgatói és reménybeli megtartói vagyunk.

Kedves Testvérek! A szívünk sokszor tele van kételkedéssel. Sokszor nem tudunk úgy cselekedni, ahogyan az igében halljuk. Nem merjük Istenre bízni életünket és jövőnket. Úgy érezzük, hogy nem tudjuk megcselekedni, amit meg kellene, nem tudunk Isten akarata szerint élni. Az Újévet is úgy kezdjük el, hogy megpróbáljuk rábízni a jövőnket az Úrra. Hozzá fordulunk, hogy emlékeztessen minket az eljövetelére, és az örök élet ígéretére, Jézus Krisztusban. Hálát adunk Istennek, hogy napról-napra lehetőséget ad hozzá térni és megújulni. Kérjük, hogy ne éljünk vissza az ő kegyelmével és türelmével, hanem keressük és találjuk meg azt, amit békességünkre készített az Úr Jézus Krisztus nevében. Jézus nevében indulunk az új esztendőben is. Az Ő Szentlelke kísérjen minket életünk minden napján az örök élet felé. Ámen.

 

Imádkozzunk!

Drága mennyei Atyánk!

Hálát adunk Neked ezért az újabb évért, amelyet megkezdhetünk. Köszönjük, hogy te napról napra és évről évre meghosszabbítod életünket, köszönjük, hogy időt adsz nekünk a hozzád való odafordulásra. Áldunk téged a Jézus Krisztusban kapott kegyelmedért! Add, hogy akaratod szerint éljünk e világban és őszintén szeressük embertársainkat! Segíts, hogy igédnek ne csak hallgatói, hanem megtartói és cselekvői is legyünk! Add, hogy ne éljünk vissza türelmeddel, hanem keressük és megtaláljuk azt, amit nekünk szánsz, és amilyen békességet számunkra készítettél az Úr Jézus Krisztusban. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr4416367242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása