Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2020.12.25. Karácsony ünnepe, istentisztelet, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

2020. december 25. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet Karácsony ünnepén az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk János evangéliumának 1. fejezetében, a 14. verstől a 18. versig, a következőképpen:

 

14Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. 15János bizonyságot tett róla, és azt hirdette: Ő volt az, akiről megmondtam: Aki utánam jön, nagyobb nálam, mert előbb volt, mint én. 16Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. 17Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jött el. 18Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki őt. Ámen.

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

feleségemmel lehetőségünk volt nászutunk során eljutni New Yorkba, a Times Square -re, ahol rengeteg fény és látványosság van. Nem tudom, hogy a koronavírus időszakában megkoptak-e ezek az ikonikus fények, de tényleg elképesztő mennyiségben ömlik rá az emberekbe a nem túl természetes fény, mozgó reklámok, kivetítők formájában. Megvan ennek is a maga szépsége, de jó, ha tudjuk, sok minden inkább a figyelemelterelésről szól. Arról, hogy lehengereljen, hogy vásároljunk a helyi üzletekben. Érezzük azt, hogy különleges helyen állunk, ilyet máshol nem találunk. Azonban ha kihunynak a fények, nem biztos, hogy ez a hely jutna először eszünkbe. Az igazi fény, amely valóban utat mutat, egészen más.

A negyedik században élő keresztyének a pogány fényünnep utánra tették az igaz világosságról, Jézus Krisztusról való megemlékezést. Ezzel is kifejezték azt, hogy egyedül Istentől származik a fény, a világosság. Nem embertől, nem idegen istenségekről, nem bálványoktól. Egyedül Úr Jézus Krisztusból árad az igaz világosság.

János a karácsonyi történetében arra az ajándékra mutat, amelyet Jézus Krisztusban kaptunk. Ő a testté lett Ige, a fény, amely utat mutat a sötétben. Lelkünknek, életünknek ő ad világosságot. Isten kinyilatkoztatja magát őbenne, mégpedig saját akaratából, nem a mi érdemünk miatt. Az Úr döntése, hogy Jézusban közel jött hozzánk és János evangélista erre a nagy eseményre kíván rámutatni: a legnagyobb esemény, hogy Isten emberré lett Jézus Krisztusban. Ő mindenki számára elérkezett, nemcsak egy kis közösség, hanem az egész világ számára. Megérthető és megélhető. A Jézusban megérkező isteni kijelentést ünnepelhetjük ettől az időponttól kezdődően. Felfedezhetjük őt életünkben. Belőle meríthetünk fényt, világosságot. Ő ad bátorságot az élethez.

Tehát ő a fény, amely Istenhez vezet. Karácsony ünnepén nem árt tudatosítanunk, hogy nem önmagunkat ünnepeljük, hanem Istennek adunk hálát szent Fiáért. Nem rólunk szól karácsony és az evangélium, nem a mi hatalmas tetteinkről, hanem Isten szeretetéről, az Isten tettéről. A mai igénk az úgynevezett Logoszhimnusznak a része, amelyből kiderül, hogy ki érkezik hozzánk: az Ige, az Isten Fia, aki valóságos Isten és valóságos ember.

Ha jobban belegondolunk, a mai ige, a jánosi prológus nem fölfelé, hanem lefelé tekint. A földi létre irányítja figyelmünket. Ebbe a földi létbe érkezik meg az isteni ajándék. Itt van rá a legnagyobb szükség. Isten itt mutatja meg szeretetét, minden lépésében. Ennek az eseménynek az ünneplése történik meg karácsonykor.

Az utóbbi hetekben be kellett állítanom a másodlagos azonosító kódomat. A járvány miatt többen kényszerültek internetes megrendelésre, és ma már néhány kód segítségével ki lehet fizetni a megrendelt termékeket. Ma már több lépcsőben zajlik a beléptetés és azonosítás, hiszen eddig csak egy sms-t kaptunk, most már kettőt vagy hármat is kapunk, hogy biztonságosan fizethessünk. Sokszor az okoz gondot, hogy annyi jelszót kell megjegyeznünk, hogy emiatt nem tudunk továbblépni. Ameddig emlékezünk rájuk és tudjuk a megfelelő lépéseket, illetve rendelkezünk a megfelelő beállításokkal, addig nincs gond. Addig sínen vagyunk, mondhatni rendben van az életünk. Azonban ha valamiről elfeledkezünk, akkor már nem tudjuk elkezdeni, illetve befejezni a tranzakciót.

János is egy kódot árul el nekünk. Ez a kód mégpedig a nagy változás és szeretet kódja, amelytől valóban életünk függ: az Ige testté lett. Az isteni titok nyitja egyedül Jézus Krisztus. Az ő születése, megérkezése, velünk élése és szeretete számunkra az út az Atyához. Benne van új lehetőségünk egy új életre. Isten lép hozzánk közel őbenne, egész életünkbe, testünkbe, lelkünkbe. Nem mi nyitjuk meg az ajtót őfelé és nem mi közeledünk hozzá, hanem ő hajolt le hozzánk Krisztusban. Talán nem is értjük, hogy miért is jó ez neki. Ő tudja a végső kódot, ő szeret minket annyira, hogy nem hagyott magunkra. Mi csupán elfogadhatjuk az Isten ajándékát, hittel, kegyelemből. Ő váratlanul és szeretettel lép be életünkbe. Talán nem is gondoltunk rá soha, eszünkben sem volt. De mégis eljött hozzánk és érezzük életet adó melegségét, az ő fénye ragyogja be életünket. Alázattal és elfogadással fogadhatjuk be szívünkbe. Bár tart a járvány, mégis sok helyen tele voltak a bevásárlóközpontok. De a szeretet, a kód, az igaz világosság nem ott van. Nem a tülekedés helyén, nem a boltok között, vagy éppen a boltokban. Nem a magunkra erőltetett, ünnepinek tartott mosolyban. Az igaz világosságban, és Isten mérhetetlen szeretetében, magában az Úr Jézus Krisztusban. Ámen.

 

Imádkozzunk!

Drága mennyei Atyánk!

Méltatlanok vagyunk arra a nagy szeretetre, hogy értünk emberré lettél, és szolgai formát öltöttél magadra. Tégy minket alkalmassá szolgálatodra, hogy ne csak imádjuk szereteted titkát, hanem bizonyságot is tegyünk róla, szóval és cselekedettel. Úr Jézus Krisztus! Magasztalunk téged, hogy testté lételedben testvéreiddé és az örök élet részeseivé tettél minket. Kérünk, részesíts a bűn és a halál feletti győzelmedben is, hogy Szentlelked által újjászülessünk, és egész életünket betöltse az öröm és a hála a te emberszeretetedért. Köszönjük Neked! Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr2416357488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása