Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2020.11.29. Advent 1. vasárnapja, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

2020. november 29. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet a mai vasárnapra, Advent 1. vasárnapján, az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Péter első levelének 1. fejezetében, a 22. verstől a 25. versig, a következőképpen:

 

Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által. „Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull, de az ÚR beszéde megmarad örökké.”Ez pedig az a beszéd, amelyet hirdettek nektek. Ámen.

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

nagyon kedvelem az internetes totalcar magazint, amelyben időről-időre megjelennek autófelújítással kapcsolatos videók, és voltak olyan termékbemutatók is, amelyben kipróbálták azokat az autófelújító készleteket, amelyeket csodaszerként reklámoznak különböző hirdetésekben. Volt ezek között egyfajta polírozószer, karceltávolítónak nevezett anyag, ami állítólag újjávarázsolja az autó fényezését, de láthattunk más csodaszereket is, amelyek nyilvánvalóan nem értek el hosszú távon semmit. Egész egyszerűen becsapás volt ezeknek a forgalmazása. Arra is láthattunk számos példát és megtévesztő az is, amikkor egy autót külsőleg lemosunk, megcsináltatunk, széppé varázsolunk, de a nem látható helyeken már eszi a rozsda és azonnali javításra szorul a jármű. Hallottunk már ilyen csodaszerekről és különböző trükkökről, amivel megpróbáltak autót eladni, mégis újra és újra megpróbálják az embereket becsapni, és sajnálatos módon mindig valaki áldozatul esik ezeknek.

Ha a vírusra gondolunk, akkor ez esetben is a kezünket meg tudjuk mosni, tudunk tisztálkodni, de mégsem tudhatjuk, hogy mi van legbelül. Személyes életünkben és hitünket is találhatunk arra példát, amikor a külsőségek nagyobb szerepet játszanak a bensőséges kapcsolatunknál. A mai napra kijelölt és felolvasott igékben azonban azt láthatjuk, hogy a külsőségek nem tesznek szebbé és újabbá. Ahogyan a csodaszerek és az autómosás sem teremt új autót, úgy az ember sem tisztul meg önmagában a kultikus cselekményektől. Szükségünk van arra a Krisztusra, aki bevonult Jeruzsálembe, aki bevonul életünkbe. Az ő vére tisztítja meg életünket. Ő teremt újjá bennünket. A látható dolgokon túl, egész lelkünknek szüksége van a vele való új életre. Elrejthetjük hiányosságainkat, de ő tudja, hogy mi van bennünk, legbelül, és ő szeretetével szeretne megajándékozni, hogy valóban új életben járhassunk általa.

Adventre úgy tekintünk, mint a várakozás időszakára. A kifejezés az adventus Domini-ből származik, ami azt jelenti, hogy az Úr eljövetele. Az Úr eljövetelére várunk, a minket is megszólító Krisztusra. A vasárnap üzenetét a Liturgikus könyv így foglalja össze: „Készítsétek az Úr útját: térjetek meg.” Jézus Krisztus az út az Atyához, ő az, akinek eljövetelére várunk, és akinek inkarnációját karácsonykor ünnepeljük. Az Ige testté lett és az advent a vele való találkozásról, a felkészülésről szól. Négy vasárnap négyféle üzenet segít ebben a felkészülésben. Az adventi időszak pedig egyben bűnbánati idő, nem véletlenül lila az oltárterítő színe. A kijelölt textus pedig egy nagyobb egységhez tartozik, Péter első levelének 1. fejezetének 13. versétől a 25. a versig, ami azt a címen viseli magán, hogy „Szentek legyetek!” Hitünknek a szeretetben kell megvalósulnia. Ez a hit pedig nem tőlünk származik, hanem az örökké megmaradó magból, aki/ami a változást elvégzi bennünk. Isten igéje által és segítségével újjászülethetünk és Isten gyermekeivé válhatunk. Egymás testvérei lehetünk. A mulandóságban ő a romolhatatlanság, az örök élet beszéde, amely túlmutat a földi valóságon.

Az ember és élete törékeny, ahogyan az állatok és növények, amelyek ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, az emberi tevékenységnek, külső körülményeknek. Törékenyek ezek a növények, ahogyan emberi életünk is az, azonban Jézus azt mondja, hogy Istennek gondja van ránk. Sokkal fontosabbak vagyunk az Isten számára. A mulandóság mellett az örök élet beszéde és az újjászületés lehetősége adatott meg számunkra Jézus Krisztusban. Az Úr nem hagyott bennünket magunkra, hanem ma is megkeres és megszólít új életet adó Igéjével. Szentlelkét ránk árasztja, hogy meg tudjunk maradni a hitben és be tudjuk fogadni az ő szeretetét.

Új egyházi esztendő kezdődött el. Ez az új esztendő szembesít bennünket az idő múlásával, az ember törékenységével, de az örök élet beszédével, Isten szeretetével is az Úr Jézus Krisztusban. Örömhír szól számunkra. Bár a mulandóság felé tartunk, mégis van állandóság, amelyhez ragaszkodhatunk. Az Úr beszéde örök, adventben pedig Krisztus eljövetelére, az örök Ige testté lételére irányítja tekintetünket. Eljön az Úr, aki mindent újjáteremt majd, és Isten igéje képes arra, amire mi nem vagyunk: megtisztítja lelkünket és megújít bennünket.

Az új kezdet: megtérésre hívó szó! Adjunk hálát Istennek, hogy hallgathatjuk igéjét, az egyetlen maradandót a világban. Hozzá fordulunk, hogy gyermekeiként szeretettel tudjunk lenni mások iránt. Szentlelke segítségét kérjük, hogy teremtsen minket újjá és vezessen minket, hogy az igének ne csak hallgatói, hanem megtartói legyünk. Hitünk valósuljon meg igaz szeretetben. Mert ő Jézus Krisztusban Megváltót küldött nekünk, hogy a bűnösök el ne vesszenek. Általa látjuk meg mi bűneinket, és ő tisztítja meg lelkünket, életünket. Mi magunk is szeretnénk lelkünket készíteni, ahogyan Ézsaiás próféta mondja: Készítsétek az Úrnak útját, mert megjelenik az Úr dicsősége, és mindenek egyszerre meglátják. (Ézs 40, 3.5). Az Úr adja nekünk Szentlelkét, hogy igéjének fényében lássuk életünket, és új életben járjunk a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.

 

Imádkozzunk!

Drága mennyei Atyánk!

Áldunk téged, hogy kegyelmedet megújítod rajtunk és hogy örök a te szereteted! Mi tebenned élünk, mozgunk és vagyunk. Kérünk, indíts bennünket igaz megtérésre és őszinte szeretetre embertársaink iránt. Add, hogy egyengetni tudjuk az utat szent Fiad, az Úr Jézus Krisztus előtt, aki volt, aki van, és aki eljövendő. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr4316306508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása