Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2020.08.30. Szentháromság ünnepe után 12. vasárnap, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség

2020. augusztus 30. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a gyülekezet Szentháromság ünnepe után 12. vasárnap az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Máté evangéliumának 5. fejezetében, a 33. verstől a 37. versig, a következőképpen:

 

Hallottátok azt is, hogy megmondatott a régieknek: „Ne szegd meg esküdet, hanem teljesítsd az Úrnak, amit esküvel fogadtál!” Én pedig azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek: sem az égre, mert az Isten trónusa, sem a földre, mert az lábainak zsámolya, sem Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa; de ne esküdj saját fejedre sem, hiszen egyetlen hajszáladat sem teheted fehérré vagy feketévé. Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van. Ámen.

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

a Jézus korabeli ember életében gyakori volt az esküdözés. Isten nevére esküt tettek, az Úr nevére hivatkoztak, hogy szavaiknak súlya legyen. Mindennek hátterében az állhatott, hogy az emberek bizalmatlanok voltak egymással szemben. Az adott szónak sem akkor, sem ma nincs már akkora ereje. Ezért kellett valamilyen hatalomra hivatkozva esküdni, például Isten nevére, az Úr tekintélyére támaszkodni, hiszen ezzel nyomatékot adtak szándékuknak. A bizalom és esküdözés ma is hasonló lábakon áll. Nincs már akkora ereje az adott szónak, nem bízunk egymásban.

Ugyanígy, amikor a manapság egyre halmozódó adminisztrációs feladatokra tekintünk, az ügyintézésekhez szükséges papírhalmokra, akkor hasonlóképpen a bizalmatlanság juthat eszünkbe. Az, hogy mindig, mindent valamivel bizonyítanunk kell, nem elég az adott szó, az elvégzett feladat. Minden számlát el kell rakni, évekig meg kell őrizni, minden fontosnak vélt levelet el kell menteni a számítógépen, netán ki kell nyomtatni, le kell iktatni. Sokan ismerjük ezeket a feladatokat. Nem beszélve a banki ügyekről, egyéb pénzügyekről, amikor szintén be kell mutatnunk, hogy van egy-egy dologra fedezetünk. Ha valaki pénzt szeretne felvenni nagyobb összegben és hitelre vásárolni valamit, annak is megvannak a különböző feltételi. Mindent bizonyítani, biztosítani kell. Mert már nincs ereje az adott szónak.

A Jézus korabeli ember az Istenre hivatkozott. Jézus pedig a Hegyi Beszédben, tanítása során elmondja, hogy ne esküdözzetek. Az esküdözés teljességgel nem elítélendő, azonban mindenképpen keretek, határok közé szorul. Hiszen olyan dologra hivatkozva nem tehetünk esküt, amelyre nincs ráhatásunk. Csak olyan dolgokban esküdhetünk, amelyeket emberi belátásunk és akaratunk szerint valóban megpróbálhatunk betartani. A mai igében olvassuk a figyelmeztetést, hogy még a saját hajunk szálát sem tudjuk megváltoztatni, akkor miért esküdöznénk mindarra, ami az Isten kezében van? Miért esküdöznénk az ő nevével? Ehelyett az igen, az legyen igen, a nem pedig nem.

Jézus rámutat arra, hogy minden az Úristen, a szerető mennyei Atya kezében van. Mi is az ő gyermekei vagyunk. A mai vasárnap témája is ezt erősíti meg, amikor arról úgy olvasunk, hogy „Isten igazít meg!” A legnagyobb hibánk, ha azt hisszük, hogy mi saját erőnkből igaznak mutathatjuk magunkat. Igaznak és szavahihetőnek emberek és Isten előtt. Mert a mai ige többet mutat annál, mint egymásnak való esküdözés. Az Úristenre mutat, akinek nevében nem tehetünk esküt, aki előtt nem tudnánk megállni, ha ő kegyelmével nem ölelne át. Jézus Krisztusban lehetőséget és új életet adott nekünk. Ő igazít meg egyedül, és Jézus Krisztust azért küldte a világba, hogy éljünk őáltala. Akiket ő elhív, azokat meg is igazítja. Ebben a kijelentésben pedig nem kell hivatkoznunk nagyobb hatalomra, hiszen maga az Úr mondja, hogy ő üdvösséget ad a benne bízóknak. Az Úr ígéretei beteljesülnek, és az ő akaratát nem tudjuk befolyásolni. Az ő megkeresésére azonban mondhatunk igent és nemet. Isten szava nem változékony, nem érdekektől függ. Nem olyan mint mi, amikor már el is hisszük, amit kimondunk, csupán azért, hogy jobb helyzetben találjuk magunkat. Azért is ez a nagy bizalmatlanság, mert mindenki a jobb lehetőséget, a kitörést, a gazdagságot keresi. De az igazi gazdagság az Úr Jézus Krisztusban van. Vele pedig csak őszintén tudunk beszélni. Ő tudja jól, hogy mi van a mi szívünkben. Számára pedig nem kell biztosíték, hiszen bízik bennünk, és ami a legfontosabb: mi magunk bízhatunk benne. Abban az Úrban, aki magára vette bűneinket, elszenvedte a keresztet, átérezte és átérzi fájdalmunkat. Örömmel és szeretettel ajándékoz meg. Ő az igazi Hitelesítő. Ő az út az Atyához. Ő az, akit nem tudunk megvezetni, megtéveszteni.

Ráadásul az ember egész élete Isten előtt zajlik. Nem csak egy pillanatra, nemcsak egy ideig, hanem akár akarjuk, akár nem, mindig őelőtte hangzanak el szavaink. Jézus erre is rámutat a mai igében. A kérdés, hogy hogyan lehet Istennel szentelt életet élni ebben a bizalmatlansággal teli időben? Hogyan lehetünk őszinték önmagunkkal, hogyan lehetünk őszinték Isten előtt? Egyedül Isten bízhatunk. Egyedül Isten igazít meg engem, igazít meg minket. Ahogyan Krisztus által hozzánk lép, megszólít és elhív bennünket. Úgy állhatunk meg Isten előtt, hogy várjuk, teremtsen újjá. Elkezdhetünk vele őszintén beszélni, amikor megszólít minket. Vele kezdhetjük el úgy látni a világot, ahogyan Ő, az Isten láttatja meg velünk.

Az elmúlt héten napközis tábort tartottunk a hittanos gyerekkel. Öröm volt azt látni, hogy hogyan szokták meg egymás jelenlétét az öt nap alatt a gyermekek, illetve hogyan próbáltak meg segíteni a nagyobbak a kisebbeknek, és bizony, hogyan kellett néha őszintén elmondani, hogy lehet néhány dolgot másképpen csinálni, mi helyes és mi helytelen. Egyben mi is tanultunk a gyermekektől: őszinteséget, türelmet és bizalmat. Mindannyian megpróbáltuk komolyan venni a hét vezérigéjét, ami így szól Jeremiás próféta könyvéből: „….olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa….” Aki Istenben bízik, az olyan üde, mint a víz melletti fa. Énekeltünk erről sokat a héten. És a mai vasárnap ismét megerősödhet bennünket, hogy aki Istenben bízik, az növekedhet igazán testben-lélekben. Az Úr ajándékoz meg minket örömmel, erővel és állhatatossággal. Ő igazít meg, hogy az ő útjain járjunk.

Ezért magasztaljuk őt, és ingyen kegyelmét, amelyet váltságot szerzett nekünk, bűnösöknek. Kérjük, hogy ébresszen bennünk hitet Szentlelkével, hogy megigazuljunk hit által, és többé ne a magunk erejével dicsekedjünk, hanem egyedül az Úr irgalmát dicsérjük, az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.

 

Imádkozzunk!

Drága mennyei Atyánk!

Hálát adunk Neked, hogy irgalmas vagy a bűnös világhoz, és egyszülött Fiadat adtad érte engesztelő áldozatul. Ébressz bennünk élő hitet, hogy el ne bizakodjunk, hanem a te irgalmadban reménykedjünk, az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr2516182654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása