Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2020.05.10. Húsvét ünnepe után 4. vasárnap (Cantate), Nagybörzsöny, online istentisztelet

2020. május 10. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a gyülekezet húsvét utáni negyedik vasárnap (Cantate), az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 16. fejezetében, a 25. verstől a 34. versig, a következőképpen:

 

Éjféltájban Pál és Szilász imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent, a foglyok pedig hallgatták őket. Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek. Amikor a börtönőr felriadt álmából, és meglátta, hogy nyitva vannak a börtönajtók, kivonta a kardját, és végezni akart magával, mert azt hitte, hogy megszöktek a foglyok. Pál azonban hangosan rákiáltott: Ne tégy kárt magadban, mert valamennyien itt vagyunk! Ekkor az világosságot kért, berohant, és remegve borult Pál és Szilász elé; majd kivezette őket, és ezt kérdezte: Uraim, mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek? Ők pedig így válaszoltak: Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe. Ekkor hirdették az Isten igéjét neki és mindazoknak, akik a házában voltak. Ő pedig magához fogadta őket az éjszakának még abban az órájában, kimosta sebeiket, és azonnal megkeresztelkedett egész háza népével együtt. Azután házába vitte őket, asztalt terített nekik, és örvendezett, hogy egész háza népével együtt hisz az Istenben. Ámen. Urunk, szentelj meg minket igéddel! A te igéd igazság!

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

körülbelül egy hete tudtam személyesen is beszélni egyik presbiterünkkel, aki elmondta, hogy az utóbbi időben ők is internet segítségével vesznek részt az istentiszteleteken. Megnézik a feltöltött videót és együtt imádkoznak, együtt énekelnek az „online” istentiszteleten és felvetette, hogy a járvány elmúlta után is jó lenne feltölteni minden alkalmunkat, hogy aki esetleg nem tud eljönni templomba, az interneten megnézhesse.

Ahogyan mesélte a közös imádságot, közös számítógép előtti éneklést, úgy az a gondolat jutott eszembe, ami a mai igében megjelenik: Pál és Szilász imádkoznak, énekelnek a börtönben és csoda történik. Mi magunk is úgy érezhetjük, mintha be lennénk börtönözve, habár lassan enged a hurok és lassan visszatérünk a normál kerékvágásba, mégis sokunknak otthon kell maradnunk, és ha nem is vagyunk börtönben, mégis úgy érezzük, hogy be vagyunk zárva és csak alapos indokkal indulhatunk útnak. Tehát ebben a bezártságban imádkozunk, énekelünk az Úrnak. Pál és Szilász énekét a foglyok hallgatták, a mi énekünket – úgy gondoljuk, - maximum talán a szomszéd hallja, ha kinn a kertben dicsőítjük az Urat, vagy ha nyitott ablaknál énekelünk. Egészen különlegesen, ami a mi házainkban, a mi otthonainkban történik az utóbbi hetekben. És mennyire különös, ami Pállal és Szilásszal ott a börtönben. Nem mehettek sehová, de nem bosszankodtak azon, hogy jogtalanul vannak bezárva, hanem egész egyszerűen énekeltek az Úrnak. Imádkoztak és dicsőítették Istent, aki akkor és ott mellettük volt. Azután látjuk, hogy milyen csoda történik: földrengés támad, az ajtók kinyílnak, lehullanak a bilincsek, de a legnagyobb csoda, hogy a börtönőr megváltozik. Megtér, és azzal a kérdéssel fordul Pálék felé, hogy ki és hogyan üdvözíthetné őt? A válasz pedig Jézus Krisztus, és ez a börtönőr egész háza népével megkeresztelkedik. Valójában ez a legnagyobb csoda, ami akkor és ott történik. A Szentlélek ereje és világossága, amely a mai evangélium szerint is eljön, hiszen maga Jézus ígéri meg a Pártfogót. Mennybemenetel és Pünkösd ünnepéhez közeledve hangsúlyos a textus és a lekcióként elhangzott evangélium üzenete, hiszen ez a Lélek munkálkodott a börtönőrben. Megváltozik az az ember, akiben korábban talán csak valamiféle kevert vallásosság volt, aki életével fizetett volna azért, ha elszöknek a foglyok, akiket őrzött. Azonban Pál azt mondja neki, hogy itt vagyunk. Átvitt értelemben érezzük, hogy nemcsak, hogy nem kell meghalnia az őrnek, ráadásként új életet kap Krisztusban. Új életben járhat, és ezt az örömöt oszthatja meg másokkal, a hozzá közel állókkal, egész háza népével. Új ajtó nyílik meg számára.

Pál és Szilász Európában vannak, Filippiben. A Szentlélek munkája nyomán Pál egy éjjeli látomásban egy makedón férfit látott, aki megállt előtte és aki azt kérte, hogy menjenek Makedóniába. Így kerülnek majd Filippibe, ahol Pált és Szilászt börtönbe vetik, mert elveszik egy szolgálóleány, látnok képességét, Pál kiűzi belőle a lelket, amiből a szolgálóleány gazdái mások hasznot húztak. Pált bosszantotta a jövendőmondó beszéde, hogy szavaiban a gonosz munkálkodik. Azonban tettéért, koholt vádak alapján ugyan, de börtönbe kerülnek, majd később kiszabadulnak. Ezután visszatértek Lídiához, akiről a korábbi szakaszokban azt olvassuk, hogy istenfélő asszony volt, akinek az Úr megnyitotta szívét, hogy figyeljen arra, amit Pál mond. Ő is megkeresztelkedett egész háza népével, és szállást adott Páléknak. Pálék tehát visszatértek hozzá, találkoztak a testvérekkel, bátorították a testvéreket, majd továbbmentek.

Kedves Testvérek! Cantate vasárnapja emlékeztet bennünket arra, hogy az evangélium, az örömhír hirdettetik, interneten vagy személyesen ma is, és a megváltott ember az Isten dicsőítésébe kapcsolódik bele énekeken keresztül. Hála és dicsérő ének, amely elhangzik a szánkból. Az úrvacsorai liturgiában énekeljük a Sanctust, amely mint ősi tétel, tanít is bennünket: „Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész egyházaddal együtt áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.” A liturgia olyan imádkozott dogmatika, amely emelkedett módon, énekben és zenében tanít, és bevonja a hívőt a titokba. Az egyház közössége egy kórusként dicsőíti Istent. Együtt zengünk új éneket. A Szentháromság Istennek zengünk éneket, egy gyülekezetként, akár a képernyők előtt üljünk, akár a templomok padsoraiban. A Krisztusban új életet nyert ember hálaéneket zeng a csodáért, az Úr szeretetéért, ahogyan a mai textusban látjuk.

A pogány börtönőrnek hirdették Isten igéjét, és az ő bilincse is lehullt. A Szentlélek pártfogásába vette őt és az apostolokat is megerősítette. A börtönben a himnusz a Szentlélek erejével hangzott. Az egyház pedig nemcsak akkor, hanem ma is énekel. Az üldözések során énekelve vonultak be a mártírok az arénába. Nemcsak öröm idején, hanem bánat időszakában is énekelünk, nehéz időszakokban. Együtt, egy énekkel válunk gyülekezetté, melyben benne van az egyén hite és kapcsolata Krisztussal. A kérdés, hogy mi magunk új énekké válunk-e, mennyire személyes a mi üdvösségünk, fel tettük-e, fel tesszük-e a kérdést, hogy nekünk, személyesen, mit kell tennünk, hogy üdvözüljünk?

Kedves Testvérek! A mi bilincseink is lehullottak. Pest megyeiek lévén számunkra továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás. De a bilincsek nem attól hullanak le, hogy mennyire lazítanak ezen a korlátozáson. Az ige másfajta szabadulásról beszél. Arról a csodáról, amelyet Pál, Szilász, a foglyok és amelyet a börtönőr megtapasztal Filippiben. Azért hullott le a bilincs, mert Isten igéje ma is hirdettetik és a Szentlélek által munkálkodik közöttünk. Azért hullott le, mert Krisztus meghalt értünk, hogy mi új életben járhassunk. Ennek az örömhírnek a hallása és megtapasztalása indít bennünket hálaadó énekre és új életre, hit által, kegyelemből, az Úr Jézus Krisztus által. Ma is őbenne reménykedve éljünk, és őhozzá imádkozzunk! Ámen.

 

Imádkozzunk!

Úr Jézus! Maradj a te népeddel ígéreted szerint, és szentelj meg minket jelenléteddel, hogy megtartsuk a szeretet új parancsolatát, és együtt hirdessük hálaadó énekkel, hogy egyedül tied a dicsőség mennyen és földön, most és örökké. Ámen.

 

Isten békessége, amely minden értelmet meghalad, őrizze meg szívünket és gondolatainkat, az Úr Jézus Krisztusban. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr4915677928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása