Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

2020.04.10. Online istentisztelet, Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség, Nagypéntek

2020. április 10. - Nagybörzsönyi Evangélikus

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

 

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet nagypénteken, az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Máté evangéliumának 27. fejezetében, a 31. verstől az 50. versig, a következőképpen:

 

Miután kigúnyolták, levették róla a köpenyt, felöltöztették a saját ruhájába, és elvitték, hogy keresztre feszítsék. Kifelé menet találkoztak egy cirénei emberrel, akinek Simon volt a neve: ezt arra kényszerítették, hogy vigye a keresztet. Amikor arra a helyre értek, amelyet Golgotának, azaz Koponya-helynek neveznek, epével kevert bort adtak neki inni. De amikor megízlelte, nem akart inni belőle. Miután megfeszítették, sorsvetéssel megosztoztak ruháin; azután leültek ott, és őrizték. Feje fölé függesztették az ellene szóló vádat, ezzel a felirattal: EZ JÉZUS, A ZSIDÓK KIRÁLYA. Vele együtt feszítettek keresztre két rablót is, az egyiket a jobb, a másikat a bal keze felől. Akik elmentek mellette, a fejüket csóválva káromolták, és ezt mondták: Te, aki lerombolod a templomot, és három nap alatt felépíted, mentsd meg magadat, ha Isten Fia vagy, és szállj le a keresztről! Hasonlóan a főpapok is gúnyolódva mondták az írástudókkal és a vénekkel együtt: Másokat megmentett, magát nem tudja megmenteni. Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és hiszünk benne! Bízott az Istenben, szabadítsa meg most, ha kedveli őt; hiszen azt mondta: Isten Fia vagyok. A vele együtt megfeszített rablók is ugyanígy gyalázták. Tizenkét órától kezdve három óráig sötétség támadt az egész földön. Három óra tájban Jézus hangosan felkiáltott: Éli, éli, lámá sabaktáni, azaz: Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem? Néhányan az ott állók közül, akik hallották ezt, így szóltak: Illést hívja. Egyikük azonnal elfutott, hozott egy szivacsot, megtöltötte ecettel, nádszálra tűzte, és inni adott neki. De a többiek ezt mondták: Hagyd csak, lássuk, eljön-e Illés, hogy megmentse őt. Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét. Ámen.

 

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

 

egy-két hónappal ezelőtt indult egy műsor az egyik internetes hírportálon, amelyben baleseteket mutatnak be. Olyan autóbaleseteket idéznek fel, amelyekben gyalogos, biciklivel közlekedő, vagy autós, egyaránt hibázott. A szakember mindig elmondja, hogy adott helyzetben mit mond a KRESZ, és ki, milyen felelősséggel tartozik egy-egy veszélyes szituációban. Nagyon tanulságos a műsor, hiszen rávilágít arra, hogy sokszor nem vagyunk tisztában a saját felelősségünkkel, és jobban oda kellene figyelnünk a többi közlekedésben részt vevőre.

A mai igéből egyértelművé válik, hogy Jézus Krisztussal szemben is felelősséggel tartozunk. Haláláért mi is felelősek vagyunk. Ahogyan egy baleset ügyében egészen mélyre leásnak, hogy a tragédiában szereplők felelősségét megvizsgálják, úgy Krisztus keresztjére tekintve is ugyanez történik, miközben megvizsgáljuk/meglátjuk az abban rejlő mélységeket és magasságokat: azt, hogy nagypéntek az isteni szeretetre irányítja figyelmünket, amely valósággá és megtapasztalhatóvá vált Krisztusban. Abban a Krisztusban, aki szenved a kereszten. Felelősek vagyunk a haláláért, ezért át kell éreznünk őszintén, hogy ami ott történik, az miattunk van, és emiatt jogosan lehetünk kétségbeesve, de mellette hittel megláthatjuk, hogy Isten szeretete mutatkozik meg a történtekben. Isten terve valósult meg Jézus áldozatában.

Ahogyan egy közúti tragédia, vagy egy családi tragédia különböző érzéseket, és nem jó érzéseket vált ki az emberből, úgy magunk elé tudjuk képzelni a megalázott Jézust, akit epével kevert borral akarnak megitatni, akit leköptek és akit kigúnyoltak. Ez a megaláztatás pedig nem fejeződik be, hiszen Jézust a kereszten is kigúnyolják és káromolják. Haláltusája alatt három órán keresztül sötétség volt az országban. Ez az ítéletre utal, ami az emberekre vonatkozik, de amit az Isten Fia viselt el helyettünk. Végül az utolsó versben Jézus kilehelte lelkét. Önként adta életét az emberért, miértünk.

Számos film feldolgozta már a történteket. Még iskolalelkészként néztük meg a felsős diákokkal az egyik feldolgozását Jézus életének, amely ugyan nem mutatott sokat, mégis teljes mértékben átadta azt a szenvedést és kínt, ami akkor történhetett. A diákok néma csendben ültek és várták a folytatást. Egészen megdöbbentő érzés volt a tömegben figyelni mindazt, ami történik. Úgy érezhettük, mintha mi magunk is ott lettünk volna a tömegben. A kérdés az, hogy észrevettük volna-e a Messiást, az Isten Fiát? Vajon mi ma észrevesszük-e őt, és hogyan viszonyulunk hozzá?

Érdekes, hogy a Jézus elleni vád, valójában igaz: ő a zsidók Királya. A rablók, akiket vele feszítettek meg, szabadságharcosok lehettek, akik Isten országát akarták látni, ahogyan eljön. A főpapok és a vének Isten szolgái, mégis Isten ellenségeivé válnak. Jézus magát nem tudja megmenteni, mert az mások életébe kerülne, mégpedig a miénkbe, ezért nem is teszi meg. Ellentmondások, amelyek jellemzik ezt a történetet. S közben ott van benne mindvégig az igaz, az ártatlan, Isten szent Fia, aki életét adja váltságul sokakért.

Kedves Testvérek! A kereszt fájdalmas emlékeket idéz meg. Nagypéntek egyházi esztendőnk legszomorúbb, de egyben egyik legfontosabb ünnepe is, hiszen az Úr Jézus Krisztus már ott a kereszten megváltott bennünket. Jézus kétszer is hangosan felkiált a kereszten, és végül kileheli lelkét, de vannak, akiknek már egyértelmű, hogy ő valóban Isten Fia volt. És mi is Krisztus követők lehetünk, akik felismerik a Megváltót. Fontos esemény Cirénei Simon tette: Jézus keresztjének hordozásával példát ad az igazi Krisztust követő életre. Egy olyan életre, amelyben boldogsággal tölt el minket Jézus Krisztus jelenléte, aki meghalt bűneinkért és feltámadt megigazulásunkra, hogy Istenhez vezessen minket.

A kettészakadt kárpit volt az első tanúságtétel Isten részéről, hogy a bűnhordozó munkája elvégeztetett, Jézus meghalt és megnyílt az új és élő út a szentélybe Isten Bárányának vére által. Feltámadása a következő bizonyságtétel. A tanítványok elfeledkeztek a feltámadás ígéretéről. Azonban Jézusnak nem a veresége válik nyilvánvalóvá, hanem az örök életre mutató győzelme és Isten mindeneket meghaladó szeretete. Az ember pedig, aki megpróbálta bebiztosítani magát és ma is gyakran megpróbáljuk, igazi vereséget mért saját magára, amikor megölte Isten Fiát. Azonban az Úr irgalma és szeretetének jele, hogy mindez terve szerint volt, hiszen Jézus Krisztus volt és ma is ő az egyetlen megoldás. Ő az út az Atyához.

Kedves Testvérek! Nürnbergben, a St.Sebald templomban minden pénteken délután három órakor megszólalnak a harangok. Emlékeztetnek Krisztusra, a mi Megváltónkra. Ő ma is keres és hív bennünket magához, és Szentlelkét küldi, hogy általa megerősödhessünk a hitben és ellenálljunk a bajnak, a kísértésnek. Vele együtt cipeljük mi is keresztünket. Ő akkora terhet rak ránk, amelyet még el tudunk hordozni, és velünk viszi, hogy ne egyedül kelljen megtenni utunkat. Nincs reménységünk és nincs élet a kereszt nélkül, Jézus keresztje és jelenléte nélkül. Jézus Krisztus kísér minket, aki bűnbocsánatot szerzett a kereszten mindannyiunk számára. Ámen.

Imádkozzunk!

Úr Jézus! Te végigjártad a keresztutat, és méltósággal viselted a bántást, a szenvedést. Sohasem volt hatalma feletted senkinek és semminek, a kereszten is szabad voltál. Szabad voltál, mert szerettél és most is szeretsz bennünket, egy vagy a Teremtővel. Hálás a szívünk ezért, és csodálunk téged. Adj erőt, hogy mindennapi keresztre feszüléseinkben megélhessük ugyanezt a szeretet-szabadságot! Így imádkozunk az egész világért, egyházunkért, gyülekezeteinkért! Add, hogy a kereszt legyőzze naponként legyőzze vétkes önzésünket, és megújítsa bennünk a hitet irántad és a cselekvő szeretetet embertársaink iránt. Ajándékozd meg az egész keresztyénséget a keresztről áradó erővel, és vezesd a szolgáló szeretet útján! Irgalmadba ajánljuk népünket, hazánkat, minden népet, az egész emberiséget, a szenvedőket és betegeket, mindazokat, akik testi vagy lelket hordoznak. Fékezd meg a pusztítás, a háború, a gyűlölet hatalmát! Adj erőt azoknak, akik a békéért, a betegségek ellen, és az emberiség javáért fáradnak! Add, hogy szent Fiad kereszthalála mindannyiunk számára életté és üdvösséggé legyen. Ámen.

Isten békessége, amely minden értelmet meghalad, őrizze meg szívünket és gondolatainkat az Úr Jézus Krisztusban. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr5815602294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása