Mert megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása. (Róm 11,29)

Nagybörzsönyi Evangélikus

Nagybörzsönyi Evangélikus

Igehirdetés - Böjt 4. vasárnapja

2020. március 22. - Nagybörzsönyi Evangélikus

light-539252_1920.jpg

Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Ámen.

Hallgassa meg a keresztyén gyülekezet Böjt 4. vasárnapján az igehirdetés alapjául kijelölt igét, amelyet megírva találunk Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 7. fejezetében, a 22. verstől a 25. versig, a következőképpen:

22Mert gyönyörködöm Isten törvényében a belső ember szerint, 23de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével. 24Én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? 25Hála legyen Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által! Tehát én magam értelmemmel ugyan Isten törvényének szolgálok, testemmel azonban a bűn törvényének. Ámen.

Kedves Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban,

          a napokban egyre több internetes felhívást láthattunk arra vonatkozóan, hogy sokan még mindig nem maradnak otthon, hanem sétálgatnak a bevásárlóközpontok folyósóin, találkozókat tartanak egymásnál és elvisznek jóformán mindent, amit a boltban találnak. Nyilvánvalóan nem szeretnénk megsérteni senkit, hiszen nem tudhatjuk, hogy valójában ki, miért indult útnak. Nem mindig tudjuk az emberek cselekedeteinek hátterét, azonban mindannyiunknak érdemes elgondolkodni azon, amelyet olyan sokan hangoztatnak: otthon kellene maradni és elfogadni, hogy most ez a legtöbb, amit tenni tudunk. Értelmünkkel talán felfogjuk mindazt, amit tanácsolnak nekünk, mégis a szokásaink annyira belénk ivódtak, hogy nehéz lemondani egy-egy baráti ölelésről, kézfogásról. Talán nehéz lemondanunk a megszokott termékekről, szolgáltatásokról is. Azonban odafigyeléssel tehetünk mindezek ellen. Ahogyan tehetünk az önzés ellen is. Ma már mindannyian tudjuk, hogy vigyáznunk kell, különben tetteinknek következményei lesznek.

          Amikor Pál levelét tanulmányozzuk, akkor hasonlóképpen gondolkodunk az ember önző magatartásáról, egész életünkről. Az Istentől elszakadt embert az is meghatározza, hogy mindent magának akar, és nem foglalkozik másokkal. Tehetjük hozzá, hogy talán önmagával sem, de biztosan nem eleget. Amiről Pál beszél, azt úgy szoktuk emlegetni, mint „hústest”. Hústestből valók vagyunk, ami egész emberi mivoltunkat meghatározza, testestül, lelkestül. Ez a kifejezés utal arra az állapotra, amikor Istentől elszakadva élünk. Ki vagyunk szolgáltatva a bűn hatalmának, és az Istennel való kapcsolatunkat csakis Krisztusban bízva tudjuk helyreállítani. Nem mi állítjuk helyre, hanem az Úr, kegyelemből. Próbálhatunk a magunk erejéből megfelelni az előírásoknak, a mózesi törvényeknek, de emberi hústest mivoltunkból adódóan, nem tudjuk befogadni azt, amit Isten Lelke jár át. Az Úr mérhetetlen szeretetére és kegyelmére van szükségünk, hogy Krisztusban megújulhassunk. A belső ember a Krisztusban megújult ember, akinél nem zárult le a folyamat, hiszen állandóan harcol a benne lakó bűnnel. Ez egy állandó belső harc a keresztyén ember életében. Azonban bízunk abban, aki kiszabadított minket a bűnnek való kiszolgáltatottságából, a bűn törvényének kényszerű szolgálatából. A Krisztusban, aki megváltott bennünket és aki magához hívogat, hogy ellen tudjunk állni a bűnnek és minden kísértésnek.

          A mai vasárnap szomorú abban a tekintetben, hogy nem lehetünk együtt a hagyományos értelemben. Üres a templom, csak interneten keresztül hallhatják, illetve nyomtatott formában olvashatják az igehirdetést. Böjt 4. vasárnapjának üzenete és témája éppen ezért talán még fontosabb számunkra, mint eddig: azt mondja, hogy örvendjetek! Örvendjünk, hogy van lehetőség interneten és írott formában is együtt lenni, lelkiekben! Örvendjük, hogy vannak alternatív lehetőségeink az Ige hirdetésére. Örvendjünk, amikor megtapasztaljuk, hogy Krisztus érdeméért a bűnbánó ember fogadhatja a bűnbocsánatot! Örvendjük, amikor az Úr csodáira és szeretetére gondolunk, aki megtartott bennünket eddig is a sok nehézség és fájdalom közepette. Aki megajándékozott kegyelmével és a nehéz órákban is örömmel és hálával töltötte meg szívünket. A bűnbánat időszakában eltölthet bennünket a keserűség bűneink felett elmélkedve, ugyanakkor böjt arra is rámutat, hogy vége az öncélú önsanyargatásnak és kesergésnek: elfogadhatjuk Jézus értünk hozott áldozatát és a bűnbocsánatot. Ez okoz örömet a keresztyén embernek, ezért üzeni a mai vasárnap bevezető zsoltára, hogy örvendjetek! A belső ember örvendezve mond igent Isten törvényére. Tagjaiban azonban, vagyis egész egzisztenciájában a bűn uralkodik, amely megrontja a törvényt. A lehetőségünk az, hogy szabadításért kiáltsunk, hogy kiszabaduljunk ebből a létből Jézus Krisztus által. Ő az egyetlen Szabadító, akibe belekapaszkodhatunk.

          Örvendjetek. A mai vasárnap az élet Kenyere felé irányítja tekintetünket. Hogy ki ez a kenyér? Maga az Úr Jézus Krisztus. János első levelében azt olvassuk, hogy „Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Jézus az ő életét adta értünk.” (1Jn 3,16) Jézus elégít meg lelki táplálékával. Ő nemcsak múlandó testi táplálékkal ajándékoz meg, hanem a mennyeivel, amely örök életet ad. A testi táplálék is fontos, elengedhetetlen ahhoz, hogy életünk legyen. Örök életünk azonban csak Krisztus testében lehet. Ő tudja jól, hogy mire van szükségünk. A mi mennyei Atyánk is megadja naponként mindennapi kenyerünket. Az örök élet Kenyerét is nekünk adta, akihez mindannyian ragaszkodhatunk. Jézus Krisztusban élő hittel ajándékoz meg, hogy az ő ereje és igéje táplálja életünket, erősítse sokszor gyenge hitünket. Ennek az ajándéknak örvendezünk laetare vasárnapján. A bevezető zsoltár így szól: „Örvendj, Isten népe, és akik az Urat keresitek, jöjjetek, és merítsetek vigasztalásának forrásából!” (Zsolt 84,3)

          Ma, amikor különösen is felértékelődött az élelmiszer szerepe, még inkább szükségünk van az Úr vigasztalására. Arra a forrásra, amely testünkről és lelkünkről gondot visel. Hálával tekinthetünk a földi javakra, azokra az emberekre, akik a járvány idején is dolgoznak a földeken, hogy ennivaló lehessen az asztalokon. Hálával gondolunk azokra, akik betegeket látnak el, vagy éppen a határokat őrzik. Hálát adhatunk a tanárokért és a szülőkért, akik otthon készülnek a gyermekekkel, hiszen digitális oktatás van. Hálát adunk mindenkiért, aki azért tesz, hogy ebben az időszakban is meglegyenek alapvető szükségleteink. Legfőképpen pedig az Úrnak adunk hálát, aki megtart bennünket. Így áldjuk Jézus Krisztust, hogy az élet kenyeréül adta magát miértünk.

          Örvendünk az Úrnak. Jézus szeretetének. A belső küzdelmeinknek. Érezzük, hogy a nehézségek közepette is élet van. Az élet Kenyerének köszönhetően, az Úr Jézus Krisztus által. Adja nekünk Szentlelkét, hogy ellen tudjunk állni a bűnnek és minden hatalmasságnak. Adja erejét, hogy ne essünk kétségbe, hanem keresztjére tekintve tudjunk szembeszállni a legyőzhetetlen akadályokkal. Vigasztaljon bennünket Isten igéje és szeretete, amelyben gyönyörködünk, ma és mindörökkön örökké. Ámen.

Imádkozzunk!

Drága mennyei Atyánk! Te jól tudod, hogy mire van szükségünk. Te tudod azt is, hogy legbelül hányszor kell megküzdenünk önmagunkkal. Köszönjük Neked, hogy van miért és van kivel küzdenünk. Így adunk hálát a mindennapi kenyérért és kérünk, tégy szabaddá az életünkért való aggódástól, hogy mindennél jobban keressük a Te országodat, és hittel ragaszkodjunk Jézus Krisztushoz, akit nekünk is az élet kenyeréül adtál. Ámen.

Isten békessége, amely minden értelmet meghalad, őrizze meg szívünket és gondolatainkat az Úr Jézus Krisztusban. Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyborzsonyiev.blog.hu/api/trackback/id/tr1715543738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása